thank you for reading this piece of craps.

Monday, May 3, 2010

resipi (recipe): nasi ayam (chicken rice)

haha memang tiada kerja. owh well, memasak memang tak dapat ditolak, ditambah, didarab, dan dibahagi dalam hidup saya. saya sudah lama suka memasak oleh kerana itu saya suka makanan. eyh bukan-bukan saya suka makan! owh yeah foood loverrs man! haha siot jer statement. jujur gila! tapi itu x bermakna lah saya gemar makan makannan yang sedap-sedap dan sesedap seperti ayam kayepchi or burger mekdunal. owh noo! dengan rempah nya yang sedap, sehingga menjilat jari! tak pun ia bakal membawa senyuma seperti clown mekdunal. hehe:D owh okay stop it! dah banyak merapu. ok now i nak revealed my secret when i cooked chicken rice. hehe hope u enjoy cooking as i do yaww! (untuk 5 orang makan)

bahan-bahan:

a) sup (gunakan periuk yang lebih besar)

1. 5 ulas bawang putih diblend

2. 1 1/2 biji bawang besar(merah) diblend

3. 3 inch halia diblend

4. 2 ulas buah pelaga

5. 2 ulas bunga cengkih

6. 1 ulas bunga lawang

7. 1 batang kayu manis

8. 1/2 ekor ayam dipotong kecil

9. 4 sudu besar minyak

10. Sedikit Garam kasar

11. 1/2 kiub ayam

12. Air panas (mencukupi untuk dibuat sup, nasi dan sos)

13. Daun sup dan tomato untuk tambahan rasa

b)nasi

1. 4 pot beras

2. 2 sudu besar margerin

3. 3 helai daun pandan di simpul

c)sos cili

1. 1 sudu besar cili boh

2. 1 sudu besar sos tomato

3. 2 sudu besar sos cili

d)ayam

  1. 1. Ayam dari sup ditoskan
  2. 2. Kicap manis
  3. 3. Kicap masin
  4. 4. Sos tiram

cara-cara:

a) sup

1. panas kan minyak. masukkan buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis. goreng hingga naik bau sedikit

2. masukkan bahan-bahan yang diblend tadi. Tumis hingga naik bau wangi bawang.

3. Masukkan ayam dan perap seketika.

4. Masukkan air panas. (ini mempercepatkan ayam dan sup masak)

5. Masukkan garam kasar dan kiub ayam (tolong rasa sup anda. Jangan tawar atau terlebih masin kerana akan effect ur nasi and sos)

6. Tunggu sehingga sup mendidih dan tutup api

b) nasi

  1. 1. Basuh beras dan toskan.
  2. 2. Cairkan margerin dan gorengkan sekali daun pandan didalam periuk nasi
  3. 3. Masukkan beras
  4. 4. Tuangkan sup sedikit-sedikit kedalam periuk nasi.
  5. 5. Ukur sehingga ia sama tinggi dengan beras. Pastikan sup sudah sejuk okay. Nanti kang melecur jari:P
  6. 6. Masak nasi seperti biasa menggunakan rice cooker

c)sos cili

  1. 1. Gorengkan cili boh tanpa minyak sehingga garing sedikit
  2. 2. Masukkan sos cili dan sos tomato
  3. 3. Bubuh sup mengikit cita rasa. Kalau nak sos banyak, letak bnyak sedikit sup. Kalau nak sedikit, letak sedikit.
  4. 4. Kacau sehingga mendidih

d)ayam

  1. 1. Masukkan ayam kedalam besen
  2. 2. Tuangkan sedikit kicap masin, manis dan sos tiram
  3. 3. Gaulkan
  4. 4. Perap selama 30 min
  5. 5. Goreng “deep fried”

Extra: tambahkan daun salad, tomato yang dipotong dan timun jepun(tak pahit)



taraaaatatatataaaaa, haha ini lah nasi ayam citarasa saya! :D






resipi (recipe): bubur ayam (chicken porridge)

okay i bosan. so bored today. so i decided nak masak bubur ayam for my lil brother. his favourite food man! haha. so i nak shared cara masaknyer k. (makan untuk 2 orang)


bahan-bahan:
  1. 1 ulas bawang putih dihiris
  2. 1/2 ulas bawang merah dihiris
  3. 1/2 inch halia buang kulitnya
  4. sepotong daging ayam didadu
  5. i biji ubi kentang dipotong dadu
  6. 1/2 lobak merah dipotong dadu
  7. 2 genggam beras basuh dan toskan
  8. 4 tangkai daun sup dihiris
  9. minyak masak dua sudu
  10. garam & lada sulah secukup rasa
  11. air mengikut keperluan
cara-cara:
  1. panaskan minyak
  2. tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau
  3. masukkan ayam dan gaulkan bersama bahan tumisan dan tggu sehingga ayam bertukar berwarna putih (separuh masak)
  4. masukkan lobak merah dan ubi kentang bersama sedikit air
  5. masukkan beras
  6. taburkan garam dan lada sulah dan tunggu sampai sedikit pekat (ala-ala stew)
  7. masukkan air sehingga menutupi semua bahan-bahan.
  8. kacau dan kawal api sehingga masak.
  9. setelah bubur hampir masak, taburkan daun sup sebagai pewangi bubur.
  10. hidangkan dan taburkan sedikit bawang goreng.
p/s: api hendaklah selalu dijaga. hendaklah selalu menggacau bubur agar tidak berkerak. kerak menyebabkan bubur pahit sedikit. elakkan menggunakan minyak yang sudah digunaakan. ini adalah untuk mendapatkan bubur yang putih. bukan hitam/kelabu seperti bubur lambuk sekirannya menggunakan minyak yang telah diguna pakai.



tadaaaa. haha hot from pot lagi tuh! :P





nak habaq ni!

haha sorry lah yer. i buat new blog which is not my second or third blog but this is my fifth blog that i have write:P haha terlalu banyak dugaan dan cabaran ketika menulis blog-blog terdahulu. ceeywah! eyh, menulis? menaip lah. huhu well, now disebabkan sekarang ni sem break so, i decided nak tulis blog so that i have "something" to do. dari dok menghadap facebook sampai lebam biji mata bermain games. tak pun stalk pictures dari kawan-kawan haha. jahat nyerrr kan? hopefully dengan ada nya blog terbaru ini, saya akan lebih berusaha maju dan berdaya saing! cewah! macam nak berperang jer. haha actually, ini semangat satu Malaysia lah. dah, dah jangan gelak!