thank you for reading this piece of craps.

Thursday, May 6, 2010

resipi (recipe):udang mentega (butter prawn)

okay seperti yang dijanji kan semalam, i nak revealed my another recipe. udang mentega. yeah my udang x sama macam butter prawn yang dijual di sekeliling anda. so jangan tanya kenapa ia different cz saya buat ikut cita rasa melayu. ceeewahh! ghahaha okay2 stop talking and get moving yaww!


bahan-bahan:

500 gm udang kupas kulitnya dan tggalkan ekornya sahaja
4 sudu mentega
secubit garam
serbuk roti (bread crumb)
2 sudu nestum
12 biji cili padi potong kecil-kecil
3 ulas bawang putih dicincang
4 tangkai daun kari


cara-cara:
  1. cairkan mentega dan gorengkan udang-udang anda sehingga berwarna oren atau pink.
  2. kemudian angkat dan toskan minyak udang tersebut
  3. baki menetega jangan dibuang okay. tumiskan bawang putih tadi
  4. masukkan juga cili padi dan daun-daun kari
  5. masukkan serbuk roti dan nestum. gaulkan semua bahan tersebut
  6. masukkan udang-udand tadi dan masak sebentar
  7. akhirnya, angkat dan hidangkan okay:)


so taraaaaaa ini lah udang tadi. sedapp rasa pedas-pedas lidah melayu tuhh! :P






2 comments:

Unknown said...

wah...
udang butter pun ada rasa melayu eh..

spatutnya nama dia... udang mentega rangup..
hihihi

lysa farhana said...

jyahhh sbb dia pakai cili padi n dun kari :P

Post a Comment